JA slide show

 

О камповима
Кундапур, Западна Индија
Радите на обали Индијског океана, на плажи где морске корњаче полажу јаја. Помагаћете корњачама да се по полагању сигурно врате у океан и чуваћете њихова гнезда. Након тога ћете бити  у могућности да пустите у океан мале, тек рођене корњаче.

ШТА?
Радни камп је јединствен облик волонтерског рада, предвиђен за све људе добре воље између 14 и 65 година. Учесници из различитих земаља радом на камповима дају свој допринос пре свега локалним заједницама. Обично их невладине организације када се дефинише проблем који се може решити на овај начин. Сваки радни камп је другачији због броја учесника (обично од 6 до 30 волонтера), њиховог порекла и, наравно, њихових личности.

ЗАШТО?
Путовања, жеља да се посете необична места, упознају занимљиви људи, науче нове вештине или освежи и унапреди знање страних језика главни су мотиви за волонтирање. Осим тога, а што је најважније, жеља да се добром вољом промени свет.

Међународни волонтерски сервис (IVS – International Voluntary Service):
историја


Међународни волонтерски сервис промовише разумевање међу народима, размену знања међу културама, ангажовање на глобалном нивоу, међународну сарању и мир. За разлику од других облика туризма и путовања, међународни волонтери су у јединственој прилици да изграде своје вештине, ставове и способности у вези са интеркултуралношћу, пошто су у директном контакту са локалним становништвом са којим истражују културне разлике и сличности кроз заједнички живот и рад. Ове вештине, ставови и способности се сматрају све више важним у данашњем глобализованом друштву и тржишту.
Иако се раније сматрало да је сам контакт са новом културом довољан да надогради интеркултурно разумевање и способност, у данашње време истраживања показују да контакт са другим културама може да доведе до развијања интеркултурних способности тек у правим условима. Резултати контакта са други културама кроз волонтерски рад зависе од способности волонтерске организације да олакша процес спознаје и природу волонтерске активности, али и од самог волонтера и његове спремности на промену.
Типови међународних волонтерских програма су веома различити и активности, циљеви и организације  се често веома разликују. Врло је важно правилно организовати сам програм волонтирања, јер у супротном може да буде контрапродуктиван и неефикасан и да доведе до стварања још јачих предрасуда, смањеног нивоа толеранције и честих неразумевања културних образаца.

Покрет међународних волонтерских кампова је покрет који у својој основи носи реакцију на конфликт. Пјер Сересол (Pierre Ceresole), швајцарски пацифиста који је био сведок масакра и мржње у Првом светском рату, присуствовао је састанку инаугурације Fellowship of Reconciliation 1919. године, где је немацки делегат, Волтер Коч (Walter Koch), чији је брат био убијен у Веруну, рекао: “ Причамо већ два дана. Да ли је прича све што можемо да урадимо?“. Сересол и Коч су предложили нешто практично и креативно – да раде заједно на обнови. Пронашли су Еснес, разрушено француско село спремно да угости групу међународних волонтера.
Групу су чинили Немци, Британци, Мађари, Швајцарци, Аустријанци, Холанђани и француски мештани, који су радили на изградњи порушених домова. Све особе добре воље су биле добродошле.
После одређеног времена, појединци међу локалним сановништвом су говорили да је присуство странаца „увреда за покојне Французе“ а потом су немачки и аустријски волонтери замољени да напусте камп. Ова реакција је уздрмала и негирала основну идеју помирења и пројекат је обустављен.
Иако се први камп није завршио успешно, њихови учесници су увидели потенцијал који носи – радећи заједно, раме уз раме, на задатку од заједничког интереса, живећи, хранећи се и одмарајући заједно, људи заиста могу да разумеју оног другог и науче нешто од њега, на начин који ниједна друга активност осим међународног радног кампа не може да пружи. Данас, после безмало једног века, лавина коју је покренуо први камп годишње броји преко 3 милиона волонтерских сати и скоро милион волонтера на свим континентима.Више о покрету прочитати овде.

programi