JA slide show

 

SYLP

Програм размене Сједињених Америчких Држава за ученике средњих школа

Конкурс је отворен за ученике I, II и III разреда средње школе и одрасле који су активни у раду са младима и живе на територији општине Обреновац. Информације о конкурсу и програму, као и пријавни формулари могу се добити у Канцеларији за младе, као и на сајту општине Обреновац. Трајање конкурса: 30.09.2009 - 26.10.2009.

 

О програму

Програм спроводи организација World Learning и њени партнери «Национално веће за међународне посетиоце» (National Council for International Visitors) и «Школа за међународну обуку» (School for International Training) из САД-а, а у Србији организација «Грађанске Иницијативе». Програм је финансијски подржан од стране Одељења за образовање и културу У.С. Стејт Департмента (U.S. State Department), а спроводи се у сарадњи са Амбасадом САД у Београду (Public Affairs Section).

Циљ програма јесте оснаживање младих за активно учешће у животу своје заједнице. Поред припрема за посету САД и самог путовања, SYLP подразумева и надовезујуће актвиности младих у заједницама, при Канцеларији за младе, школама или кроз неформално организовање.

Програм који је академски и интерактиван, захтева мотивисане учеснике спремне да развијају своје вештине како би постали лидери у својим школама и у својим заједницама. Свака од 3 размене ће имати једну тему као приоритетну: Размена 1 ће истраживати активизам у локалној заједници; Размена 2 владавину права и правосуђе; Размена 3 етничку толеранцију и живот у мулти - етничком друштву.

Размене ће се одвијати следећом динамиком и у следећим градовима у САД:
Размена 1    
Главна тема: Активизам у локалној заједници    
Време: 17. април - 15. мај. 2010. год.    
Градови: Портланд, Орегон / Кливленд, Охајо

Размена 2    
Главна тема: Владавина права и правосуђе    
Време: 11. септембар - 09. октобар 2010. год.    
Градови: Хантсвил, Алабама / Луизвил, Кентаки

Размена 3    
Главна тема: Етничка толеранција и живот у мулти - етничком друштву    
Време: 23. октобар - 20. новембар 2010. год.    
Градови: Чикаго, Илиноис / Денвер, Колорадо

Свака од три четворонедељне размене почиње недељом проведеном у Orientation and Leadership kampu u STI Graduate Institute World Learning-a, у Вермонту. Групе се потом деле у две мање групе и одлазе у један од два наведена града који учествују у конктетној размени. Учесници ће имати прилику да се укључе у програме са тематским фокусом и да стекну нова знања о принципима активног учешћа у цивилном друштву и животу локалне заједнице, као и шире разумевање различитих култура. Боравиће у пажљиво одабраним америчким породицама - домаћинима које имају децу сличних година, како би се појачала интеракција са америчком омладином, а такође ће посетити америчке школе и учествовати у различитим ученичким активностима, као и иницијативама локалних организација. После посета америчким заједницама, две групе ће се поново сјединити у Вашингтону, где ће провести последњих недељу дана, припремајући сопствене пројекте. По повратку из САД, свака група ће самостално спровести пројекат који ће допринети положају младих у њиховој општини.

Влада Сједињених Држава ће, заједно са својим партнерима, покрити трошкове повратне авионске карте до САД, смештај и храну, неке културне активности, едукациони материјал, осигурање у случају несреће и болести, а обезбедиће и скроман џепарац. Учесници ће боравити у породицама домаћина - волонтера и у конференцијским центрима.

Учесници ће сносити трошкове који се односе на процес пријављивања (фотокопирање, поштарина, фотографије итд.), цену пасоша, као и новац који ће потрошити на сувенире и друге ствари током свог боравка у Сједињеним Државама. Пријављивање за програм се не наплаћује.

О конкурсу

Изборна процедура се састоји из два дела - селекција на основу пријава и интервијуи са кандидатима који су прошли у други круг селекције.


Ко може да се пријави?

Ученици који подносе пријаву морају:

 • Похађати I, II или III разред средње школе у тренутку када се размена на коју се пријављују одвија
 • имати између 15 година и 17 година 
 • имати јако добро знање енглеског језика
 • имати дозволу родитеља/старатеља да учествује у комплетном програму (оријентациони тренинг у Србији, боравак у САД, програм након повратка из САД)
 • поднети комплетну документацију

Критеријуми приликом одабира

За ученике:

 • показано интересовање и посвећеност волонтерским активностима и активностима у цивилном сектору
 • способност да сарађују у различитим групама и да толеришу туђе мишљење
 • потенцијал да постану лидери
 • умеће одржавања друштвених односа и добре комуникације
 • добар успех у школи
 • енергичан, позитиван став
 • способност да реализују пројекте од којих ће школа и заједница имати користи

За одрасле подносиоце пријава:

 • показано интересовање и посвећеност приликом пружања услуга у њиховим локалним срединама
 • примери ранијег ангажовања на подржавају активности младих 
 • да буду добро оцењени као предавачи и/или као сарадници на програмима за младе 
 • показана способност да буду лидери 
 • способност да сарађују у различитим групама ученика и колега и способност да толеришу туђе мишљење 
 • посвећеност раду с младима након завршетка пројекта
 • приврженост идеји изградње грађанског друштва у Србији

Географска и етничка различитост ће играти улогу приликом избора.

Овај Програм није намењен искључиво особама које течно говоре енглески језик. Знање језика је важан фактор, али учесници СYЛП-а такође морају да покажу мотивацију да учествују у развоју своје заједнице по повратку, као и спремност да истражују нове могућности.

Од потенцијалних учесника у програму се очекује отвореност за културолошке разлике унутар Србије, као и између Републике Србије и САД. Испољавање националне, расне, верске, сексуалне и културолошке нетрпељивости, као и дискриминације према годинама, код кандидата и учесника на програму неће бити толерисана.

Начин пријављивања

Неопходно је да сви заинтересовани кандидати:
Испуне пријавни формулар на енглеском језику и предају га Грађанским иницијативама до назначеног рока.

За ученике:

 • да приложе два писма-препоруке на посебном формулару- једно од разредног старешине, а друго писмо препоруку од професора по избору. Писма-препоруке могу бити написана на српском или енглеском језику.
 • доставе један есеј на неку од тема које су понуђене у пријавном формулару и један есејкао одговоре на већ постављена питања


За одрасле који се пријављују:

 • да приложе два писма-препоруке на посебном формулару - једно од директора школе или ментора/супервизора, а друго писмо препоруку од колеге по избору. Писма-препоруке могу бити написана на српском или енглеском језику.
 • доставе један есеј


Конкурс за све три размене је отворен до 19. октобра 2009. године. Неопходно је да кандидати већ у пријавном формулару наведу за коју размену се примарно пријављују.

Молимо кандидате да попуњавању пријава приступају са озбиљношћу, јер ће се на основу садржаја пријава доносити одлука о проласку у други круг селекције.

Коначна листа примљених учесника и њихових замена у случају да неко одустане од учешћа у програму, биће објављена у марту 2010. године.

 

Пријавни формулари

Млади

Пријава за младе

Писмо препоруке – млади

Писмо препоруке – млади енглески

Одрасли

Пријава за одрасле

Писмо препоруке – одрасли

Писмо препоруке – одрасли енглески 

Канцеларија за младе је партнер на пројекту и током конкурса организује СYЛП 2010 инфо пункт на којем се могу добити све додатне информације:

Канцеларија за младе Обреновац

СКЦ Обреновац
Краља Александра И 5
тел: 011/ 8724 025
радно време: радним даном и викендом од 12 до 15 часова.