JA slide show

 

Драгуцин повратак Бившим стварима
четвртак, 30 новембар 2017 18:50

Dragan Babić Draguca - snimio Časlav PetrovićПесма „Поплава“ снимљена акустично на обали реке Колубаре први је видео сингл пројекта „Бивше ствари“ заснованог на стваралаштву Драгана Бабића Драгуце, кантаутора и књижевника
На бујичној реци Колубари која уме да изненади поплаваом четири музичара различитих генерација изводе песму у најбољој традицији протестних и лирских песама шездесетих година, са призвуцима кантрија. Тамо где је нестала наша кантауторска сцена у расцепу времена, распаду државе и настанку владавине крајње себичног материјализма, у коме озбиљна лирика „смара“, одатле ова песма почиње. „Као машина за прање крви...“ пева аутор док јавност запљускују звуци крајњих простота, естетике бездушне површности и владавине мелодраме. Да ли нам недостаје садржаја?
Шира јавност памти Драгуцу као лика из култног филма „Тајванска канаста“ и његов сонг „Дно“ који је потцртао темат филма. Нешто старији памте га и као акустичног кантаутора који је наступао са Љубом Нинковићем, са којим је водио и ноћни програм Радија 202, али и као аутора сонгова за емисију РТСа „Петком у 22“. Нешто млађи га памте као сценаристу серије за децу „Мој ујак“, али и као аутора неколико књига за децу и младе које су имале велики успех, од којих је последња „Риболике приче и прибор“ угледала светлост дана захваљујући издавачу Кретивни центар на Сајму књига ове године. Али већ годинама није се појавио на музичкој сцени.

Bend  snimio Časlav Petrović
Бенд / снимио Часлав Петровић

Пројекат симболичног назива „Бивше ствари“, по једној од песама овога кантаутора, заснован је на идеји интергенерацијске сарадње и солидарности у уметности. Јер је музичка сцена, или управо шире културна, изгубила управо ту основну врлину – да су старији ту да помогну младима и обрнуто. Можда је то последица ивице преживљавања, али је то танко оправдање за све генерације. Удружење „Шта хоћеш“ је у овом пројекту довело у интеракцију са једним од ветерана наше музичке сцене младе музичаре и певаче различитих жанрова. Снимљено је неколико Драгуциних песама акустично и уживо које ће у идућем периоду бити представљене јавности. Пројекат је у оквиру програма малих пројеката подржало Министарство омладине и спорта преко ресурс Центра за грађанско деловање из Обреновца.


По речима Драгана Бабића: „Изненађујуће блесаво сјајна пловидба. Прво изненађење је реакција ових младих људи, музичара, на моје песме, изгледа да им се допало, да разумеју емоцију коју носе. Сви су унели нешто ново, и сам сам чуо песме као свеже и другачије захваљујући њима, поред овога мога пукнутог гласа на који никако да се навикнем. Посебно бих истакао допринос Владе Лешића, музичког продуцента чији слух и схватање музике је некако заокружило на моје задовољство звук песама. Онда је ту била филмска екипа опет састављена од правих вукова, људи који креирају у ходу и на дах, али са јасном визијом целине и организацијом. Драго ми је да сам опет узео гитару у руке.“

Dragan Babić Draguca
Драган Бабић Драгуца - снимио Марко Ристић

 

 

Песма "Поплава" снимљена је уживо на обали реке Колубаре, а извели су је:
- Драган Бабић Драгуца - аутор, вокал, гитара;
- Сергеј Соколов - гитара;
- Наталија Лазић - пратећи вокал;
- Небојша Ристић - бас гитара.
Текст и музика: Драган Бабић
Аранжман: Владимир Лешић и Сергеј Соколов
Дизајн звука: Владимир Лешић
Директор фотографије, колоринг: Часлав Петровић
Сниматељ: Марко Ристић
Дизајн графике: Зоран Мујбеговић
Редитељ, монтажер: Растко Шејић

Коментари
Додај нови Претрага
Додај коментар
Име:
емејл:
 
Наслов:
UBBкод:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Морате навести анти-спам код који стоји на слици.

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."