Председник општине иницира формирање Савета за бригу о детету на територији општине Обреновац
понедељак, 13 новембар 2017 09:19

конференцијаДанас је у згради Градске општине Обреновац одржана конференција за медије на којој је тема била вакцинација мале деце. Том приликом је председник Градске општине Обреновац, Мирослав Чучковић рекао да ће на првој наредној скупштини Градске општине Обреновац иницирати формирање Савета за бригу о детету.

- У том савету ће бити сви људи који су неопходни као чланови институција које врше бригу о детету од његовог рођења до његовог пунолетства. Мислим да је јако важно да у том процесу учествују људи из Дома здравља, из Предшколске установе, из Центра за социјални рад, педагози из основних школа као и представници Градске општине Обреновац и полицијске станице. Првенствено, наша брига је да сва деца у нашем граду, у 21. веку, буду заштићена од малих богиња. Мислим да није добро да се та ствар запусти – казао је Чучковић и додао да је недопустиво, да после више деценија редовног вакцинисања свих малишана на територији Обреновца, данас дођемо, неодговорношћу родитеља, у ситуацију да имамо било које дете незаштићено.

Чучковић је истакао поразну цифру од 30% вакцинисане деце на београдској општини Стари град и апеловао на све надлежне институције да предузму све законске могућности да се деца заштите од ове болести.

- Нисмо ту да се боримо против фармако или нарко мафије, већ смо ту да се системски боримо за свако дете. Системска мера је формирање Савета за бригу о детету, јер не може дете које почне да пуши у 4. разреду да не буде под надзором државе, јер већ у 7. разреду може да почне да конзумира марихуану, до средње школе конзумира остале наркотике и самим тим расте у особу која неће бити у складу са оним што наше друштво жели. Тај савет ће имати задатак да заседа квартално и да извештава Скупштину о својим активностима. Малолетна проституција, малолетно просјачење, малолетно лице које конзумира наркотике или алкохол мора од стране друштва бити препознато и морамо сви заједно видети зашто се то дешава одређеној породици. Сведоци сте да смо пре неколико недеља покренули активности на искорењивању проституције и просјачења на нашој територији. Видели сте да те мере заједничке активности, пре свега полицијске управе, Центра за социјални рад и општине дају резултате. У петак су, на пример, са два возила доведена деца ван територије Обреновца да врше ту врсту делатности, јер су увидели да постоји простор за то. Међутим, благовременом акцијом полиције су та лица лишена слободе у складу са zаконима Србије – казао је Чучковић и додао да је за њега поразно и једно дете које се бави просјачењем, и једно малолетно дете које постаје наркоман, као и да пораз представља и једно дете које у 21. веку оболи од морбила.

Др Обрад Исаиловић, члан већа Градске општине Обреновац сматра да заслуге за појаву малих богиња преузима, такозвани, антивакциони лоби који се пре пар година појавио.

-Тај лоби формира фармаколошка индустрија која има користи од разноразних епидемија. Познато је да невакцинисана деца обољевају од малих богиња, да велики број деце има компликације које је тешко лечити и које захтевају употребу разних и скупих лекова. Тако фармакоиндустрија, преко неуких људи и на подацима који се не базирају на чињеницама, него на случајним узорцима и коинциденцијама пропагира невакцинацију - казао је Исаиловић и додао да су само неке од тих компликација упала мозга, упала плућа, а један број деце чак заврши као биљка.

Др Бојан Пешић, директор Дома здравља Обреновац је истакао да је одазив на вакцинацију врло добар.

- Од укупно 680 новорођене деце, 82,2% је до сада обухваћено редовном вакцинацијом и очекујемо да ће се овај број повећати до краја године, с обзиром да не можемо деци пре 13. месеца дати ММР вакцину. Нажалост, 29 родитеља је одбило да вакцинише своју децу и њима су упућени позиви и заједно са патронажном службом и социјалним радницима ћемо покушати те родитеље да убедимо да је и те како за њихову децу важно редовно вакцинисање – казао је Пешић.

Из Дома здравља Обреновац напомињу да је вакцинација мале деце препорука Светске здравствене организације, УНИЦЕФ-а и комисије за права детета. Вакцине су домаће производње и има их сасвим довољно, а уколико су родитељи из било ког разлога спречени да доведу децу на вакцинацију могу да се јаве свом лекарском тиму како би се организовао долазак патронажне службе на кућну адресу. 

 

Коментари
Додај нови Претрага
Додај коментар
Име:
емејл:
 
Наслов:
UBBкод:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Морате навести анти-спам код који стоји на слици.

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 

Сервис грађана

  Пут до Ваших права 
Сазнајте како најлакше можете добити неке документе и остварити своја права

Контактирајте администрацију 
Поставите питање, пошаљите сугестију
или критику администрацији Градске општине Обреновац

Наручивање докумената
Наручите извод из матичних књига рођених,
умрлих, венчаних и држављана 

Документа / Одлуке /  Буџет
Преузмите усвојена документа, одлуке...

Правна помоћ  
Правна помоћ за све грађане Обреновца

Важни телефони
бројеви телефона устаннова и
институција

Мапа општине Обрeновац
Информишите се...

Ред вожње
на линији Обреновац - Београд

Преузмите информатор о раду ГО Обреновац

Буџет ГО Обреновац

imagesbudget