Радови на санацији и реконструкцији рени-бунара
среда, 19 април 2017 13:16

renves1Градски менаџер Горан Весић обишао је данас радове на санацији и реконструкцији рени-бунара РБ1 у Обреновцу на изворишту Вић баре и том приликом поручио да Град Београд не одустаје од политике којом ће више новца за недостајућу инфраструктуру бити улагано у приградске општине. 
Реконструкција бунара обухвата уградњу шест хоризонталних дренова од прохром челика укупне дужине 341 метар, чиме ће се повећати издашност бунара и добити веће количине воде за даљу прераду.

– Град Београд ће у недостајућу инфраструктуру када је водовод и канализација у Обреновцу у питању, укупно уложити 2,5 милиона евра. Данас смо обишли радове на реновирању рени-бунара 1, који је саграђен тачније 1988. године. Главна предност оваквих рени-бунара су велики дренови који захватају воду, потом је увлаче у систем, који је касније филтрира и дистрибуира до потрошача. За 29 година, овај рени-бунар је реновиран четири пута, али је сада поново у ситуацији да је потребна тотална реконструкција – рекао је Весић. 

Према његовим речима, у овај посао је уложено 108 милиона динара односно око 900.000 евра. Тренутно, наводи Весић, овај бунар даје око 30 литара воде у секунди, док ће после реконструкције имати капацитет од 90 литара у секунди. 

– Овде се налази водоизвориште за обреновачки водовод, а поред овог рени-бунара постоји још један, као и 30 хоризонталних бунара. Сви ти бунари дају укупно око 300 литара воде по секунди, па је јасно колико ће значити ово повећање. Ово су радови који се не виде, радови који нису визуелно доступни грађанима, па је то можда разлог због којег током протеклих деценија није улагано у рени-бунаре – додао је Весић. 

Он је прецизирао да су преко Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда током прошле године реконструисана три рени-бунара у Београду и један у Обреновцу, па ће на крају ове године бити укупно пет реконструисаних. 

– То су велики трошкови, пошто ниједан није испод 90 милиона динара, али на овај начин проблем водоснабдевања решавамо трајно. Град Београд у Обреновцу ради неколико пројеката када је у питању водовод и канализација. Пре нешто мање од месец дана започета је изградња канализације у насељу Браћа Марић вредна 76 милиона динара, док се радови у насељу Шљивици, који коштају нешто више од 60 милиона, приводе крају. Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда ће ускоро расписати тендер вредан између 30 и 35 милиона динара, а радиће се водовод и канализација на јужном краку према Убу. То је део стратегије према којој се у недостајућу инфраструктуру у приградским општинама мора улагати много више. Канализација, водовод, путеви и јавни превоз представљају категорије у које се мора улагати у приградским општинама, како би грађани тих делова имали исти третман као они из централних – нагласио је градски менаџер. 

renves2

Он је истакао да је својеврстан инвестициони бум у Београду донео довољно новца за пројекте попут овог.  

– За прва четири месеца ове године од накнаде за грађевинско земљиште наплаћена је готово половина износа који се слио у градску касу за читаву прошлу годину. Такође, у прва три месеца ове године Београд је продао земљишта двоструко више него током целе 2016, а издато је грађевинских дозвола за преко 400.000 квадрата – појаснио је Весић. 

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић jе у име свих Обреновчана захвалио градском менаџеру и Граду Београду на доследности, јер, како је рекао, документ који је усвојила Скупштина града, а који се тиче плана да свака кућа у Београду до 2025. године добије канализацију и водовод, није остао мртво слово на папиру.

renves3

– Управо супротно, из недеље у недељу конкретним акцијама показујемо да се на том плану увелико ради. Изузетно велика средства уложена у регенерацију бунара резултираће чињеницом да свака кућа у Обреновцу има нормално водоснабдевање. Паралелно са тим, Град Београд финансира изградњу јужног крака водовода ка пет села која се налазе у том правцу. Од укупно 26 села на територији Обреновца, 13 одсто нема водоводну инфраструктуру, али ће и то, надамо се, ускоро бити прошлост – оценио је Чучковић. 

Директор Јавног комуналног предузећа ,,Водовод и канализација" Бранко Матић рекао је да се овим радовима стичу услови како би даље могла да се шири водоводна мрежа и како би мештани Љубинића, Орашца, Дрена, Трстенице, Пиромана и Бровића добили воду. Он је додао да је бунар направљен 1988. године и да је пројектован на дубини од 20м и ширина његовог окна износи преко 4м. Матић је нагласио да је  у том тренутку имао осам хоризонталних дренова дужине по 40м који су тада обезбеђивали негде око 120 литара воде по секунди и да овим радовима може да се повећа капацитет и до 95 литара воде у секунди. 
Коментари
Додај нови Претрага
Додај коментар
Име:
емејл:
 
Наслов:
UBBкод:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Морате навести анти-спам код који стоји на слици.

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 

Сервис грађана

  Пут до Ваших права 
Сазнајте како најлакше можете добити неке документе и остварити своја права

Контактирајте администрацију 
Поставите питање, пошаљите сугестију
или критику администрацији Градске општине Обреновац

Наручивање докумената
Наручите извод из матичних књига рођених,
умрлих, венчаних и држављана 

Документа / Одлуке /  Буџет
Преузмите усвојена документа, одлуке...

Правна помоћ  
Правна помоћ за све грађане Обреновца

Важни телефони
бројеви телефона устаннова и
институција

Мапа општине Обрeновац
Информишите се...

Ред вожње
на линији Обреновац - Београд

Преузмите информатор о раду ГО Обреновац

Буџет ГО Обреновац

imagesbudget